Saturday, 29 September 2012

BAB 5 DILARANG MASUK DALAM HATIKU


BAB 5


"You
ni, langsung tak pedulikan I. I ni isteri you, tanggungjawab you Edry?"Tengking Engku Adiba, sepupu yang disuruh kahwin dengannya oleh mummy.

Dia pun tak teringin langsung, tapi sudah didesak mummy terpaksa juga akhirnya. Dia benar-benar berserabut kepala otak apabila berada di sisi isterinya itu. Engku Adiba benar-benar membosankan. Tidak dinafikan perempuan ini cantik, tapi entahlah kecantikannya itu menyakitkan hati Engku Edry Ashman. Tak berguna satu sen pun.

"I rasa I dah terlebih pedulikan you sampai you dah pijak-pijak kepala I. Sebenarnya I bangga sangat dapat isteri macam you ni asyik sibuk menghabiskan duit I bukannya sibuk nak menjaga makan minum dan pakai I. Sepanjang tiga bulan bulan, dah berapa banyak duit I habis sebab you! Of course I bahagia sangat," marah Engku Edry Ashman.

"You jangan nak sindir-sindir I, ingat I tahan sangat ke dengan perangai you yang kaki betina ni?" Soal Engku Adiba berulang kali.

"Habis tu, you tu apa? Kaki jantan juga kan, kaki pengikis. I ni, satu sen pun tak pernah ambil duit you tau. Kerja you asyik bercuti satu dunia, habiskan duit I. Rasanya kalau ke Planet Pluto pun boleh melancong, dah lama you pergi kan?

You kahwin dengan I sebab nak kikis duit I kan? Itu tujuan you. Tiga bulan kita kahwin, dah berapa banyak duit I habis untuk you. Dalam masa dua hari saja, you dah menghabiskan duit I sebanyak RM100 ribu sayang, bukannya RM1. You buat apa dengan duit tu? Bagi makan anak-anak ikan you?" Sindir Engku Edry Ashman dengan geram.

Kedua-dua bekas isteri dan isterinya ini memang sama sahaja perangai. Suka benar menjahanamkan harta benda dan menghabiskan duitnya. Mata duitan, pemalas, kaki disko dan segala-galanya yang buruk memang menjadi tabiat isteri dan bekas-bekas isterinya.

'Amboi, suluh diri sendiri dulu, macamlah kau baik sangat. Itu je jodoh yang sesuai untuk lelaki macam kau.' sempat berleter pada dirinya sendiri.

Pucat lesi muka Engku Adiba mendengarnya. Memang pun dia sengaja menghabiskan duit sebanyak tu kerana dia fikir peluang yang tinggal ini harus digunakan sebaik mungkin untuk menghabiskan duit lelaki ini sebelum dia diceraikan seperti bekas-bekas isteri Engku Edry Ashman yang lain.

Pucat muka Engku Adiba. Almaklumlah, kata-kata suaminya memang betul sama sekali.

"You berkira dengan I? I isteri you, I berhak atas setiap duit you." Engku Adiba sikit mengendur suaranya.Almaklumlah buat salah, takutlah jawabnya.

"Memang you berhak, tapi bukan melampau sampai macam ni. Mulai hari ni, I dah block kad kredit you. I memang dah bosan hidup dengan perempuan pengikis macam you. Faham?" Tengking Engku Edry dengan geram.

"Edry! You tak boleh buat I macam ni," Suara Engku Adiba yang meninggi itu dibiarkan sahaja. Dia sudah jemu dan jelek dengan perempuan pisau cukur seperti Engku Adiba. Hendak berbincang pun buang masa saja.

Arghhhh, kenapa mummy memilih perempuan begini sebagai isterinya? Kononnya sepupunya ini akan membuatkan dia bahagia. Tapi, membosankan! Menjelekkan hati! Kalau boleh mahu sahaja dia menendang perempuan ini keluar dari rumahnya.




 



SEBAIK

sahaja tiba di Villa Sentosa, Engku Edry Ashman melihat mummy nya sedang mundar-mandir kerana menantinya. Isterinya, Engku Adiba pula sedang duduk di sofa sambil menangis teresak-esak. Entah apa agaknya yang sedihnya sangat? Orang kata, bila terhantuk, barulah tergadah.

Tentu baru lepas kena marah dengan mummy. Mulut mummy memang tidak dinafikan lasernya sangat luar biasa.

Dia langsung tidak marah apabila mummynya memaklumkan yang Engku Adiba di tangkap khalwat di Kuala Lumpur bersama dua orang lelaki kerana rumahtangganya memang sudah hilang kemanisan dan dia sebenarnya memang sudah jemu dengan Engku Adiba biarpun perkahwinan mereka baru 3 bulan. Mereka sudah dua bulan tinggal berasingan dan membawa haluan masing-masing.

Engku Adiba pergi ke Kuala Lumpur pun tanpa pengetahuan Engku Edry Ashman.

"Mummy, kenapa marah-marah ni? Dahlah, mummy, benda nak jadi kan? Mummy pancung leher Adiba pun tak guna, mummy!" Tegur Engku Edry Ashman.

Engku Adiba, sepupu merangkap isterinya itu mengangkat kepala apabila mendengar suaranya.

"Mana mummy tak marah, mummy malu tau tak? Menantu mummy kena tangkap khalwat? Hei Diba, yang kau bodoh sangat ni kenapa? Kot yea pun nak tidur dengan mana-mana jantan sekalipun, pergilah cari tempat-tempat yang selamat sikit.

Tak kan tak tahu, Malaysia ni macam mana? Pandai makan, pandailah simpan! Dah jadi macam ni, tak ke memalukan je? Seronok masuk berita semalam? Menantu Engku Erman di tangkap khalwat." Bising Engku Ejah dengan geram.

"Yang kamu ni, Edry apasal senyap je? Tak mengamuk dengar isteri Edry kena tangkap khalwat? Macam happy je?" Soal Engku Ejah dengan bengang. Ingatkan kahwin satu keturunan, bolehlah bahagia, tapi rupa-rupanya bakal musnah juga rumahtangga anaknya ini buat ke ketiga kalinya.

Engku Edry Ashman tersenyum nipis. Memang dia gembira mendengar berita ini kerana dia sudah mempunyai alasan kukuh untuk menceraikan Engku Adiba yang amat menjemukan ini.

Otaknya sekarang ini ligat memikirkan talak berapa yang bakal dihadiahkan buat isterinya ini. 1,2 atau 3?

"Buat apa serabut kepala mummy nak marah-marah, buat mummy nampak tua ja! Cuba sayang sikit kedut-kedut kat muka mummy tu. Nak mengamuk pada Adiba pun tak guna, lagipun dayus lah tampar-tampar perempuan. Edry kan jenis cool!

Edry bercerai jelah dengan dia, habis cerita. Dia kan dah jemu dengan Edry sebab tu sanggup usung jantan-jantan tu. Lepas ni, bolehlah dia kahwin dengan kekasih-kekasih dia tu! Biar lelaki tu pula tanggung betina pengikis ni! Edry dah tak larat!" Mudah Engku Edry Ashman menuturkannya.

Engku Adiba mengetap bibir geram. Bukan dia tidak tahu, Engku Edry memang tidak pernah ada sekelumit pun perasaan padanya. Perceraian memang ditunggu-tunggu selama ini.

Perkahwinan yang hanya manis dalam masa seminggu. Bila jemu di buangnya begitu sahaja. Dia juga ada perasaan, ingin disayangi. Dia bertindak curang kerana Engku Edry Ashman tidak pernah mempedulikan dia. Hanya nafkah zahir yang diberikan sedangkan nafkah batinnya terabai.

"You memang tak pernah kisahkan I kan? Hei, you sendiri pun selalu mengusung perempuan ke bilik tidur. Ingat I tak tahu? You ingat you baik sangat? I curang dengan you, kerana I selalu diabaikan!" Marah Engku Adiba dengan deraian air mata. Engku Edry Ashman tersenyum nipis.

"You jangan nak tunjuk baiklah, Engku Adiba. Jangan ingat I tak tahu siapa diri you. First time I sentuh you, you dah bekas orang dear! Kalau you boleh murah berikan harga diri you untuk lelaki yang bukan suami, bila-bila masa saja you akan curang dengan I!" Sindir Engku Edry Ashman tersenyum sinis.

'Perempuan macam ni, tak layak jadi isteri aku sampai tua gayut. Cukuplah tiga bulan saja, lupakan saja. Tendang saja keluar dari pintu, buat menyemak hidup dan buang masa saja.' Desis hati Engku Edry Ashman.

"Kalau I bekas orang, you tu? Apa? Sebelum kahwin dengan I pun, berapa banyak perempuan yang you dah usung? Kalau nak kan perempuan baik sebagai isteri, cermin diri you tu dulu! I memang malang kerana jadi isteri you, tau tak?" Tengking Engku Adiba dengan marah. Engku Edry Ashman mengangkat tangan tanda mengalah namun masih dengan muka selamba badak sumbunya. Kalau lelaki lain, mahunya lunyai muka perempuan ini kena penampar.

"Okey, kita memang sama-sama malang. I malang jadi suami you, dan you pun malang jadi isteri I. I mengaku, I pun bekas orang, sama seperti you. I mengaku I memang suami yang jahat, tak layak jadi isteri yang 'baik sangat' macam you!

Jadi, moleklah kiranya kalau I menghilangkan nasib malang you tu sekarang supaya you, tak ditangkap khalwat lagi. You boleh kahwin dengan kekasih you dan hidup bahagia. Kalau tak, nanti letih pula pegawai pejabat agama tu nak tangkap you banyak-banyak kali. Wartawan TV pun, dah jemu nak tulis cerita pasal you banyak kali.

Engku Adiba Engku Kamaruddin, aku Engku Edry Ashman Engku Erman, ceraikan kau dengan talak satu! Puas hati?" Terus Engku Edry Ashman keluar dari Villa Sentosa dengan perasaan yang lega dan seronok. Perkahwinan buat kali ketiganya, gagal lagi. Tapi dia tidak kisah, seronok bagai burung yang dibebaskan dari sangkar.

'Syoknya, bergelar duda buat kali ke tiga. Tapi aku duda bukan sebarang duda tau, aku duda yang terhangat di Malaysia.' Kuat perasan memang sudah sebati dalam diri Engku Edry Ashman.




 

5 comments:

Naniey TJ said...

baru baca sikit... best kak.... xprnh lg dtulis org... hahaha

RadziahMohd Hashim said...

menarik....next please..

Anonymous said...

best la cpt2 sambung ye...

sarah abd razak said...

Suke2... entry sambungan??

Fella Novella said...

wah! sambungla lagi akak!